Landstingsarkivet Stockholms läns landsting

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ny avdelningschef på landstingsarkivet

Sedan den 1 oktober har landstingsarkivet en ny avdelningschef, Johanna Lagerström. Vi på landstingsarkivet är mycket nöjda och glada över att ha fått Johanna som chef. Vi välkomnar och gratulerar henne till tjänsten.

 

Hej Johanna! Berätta lite om dig själv och din yrkesbakgrund?

  • Jag har varit arkivarie sedan 1995 och har yrkeserfarenhet som arkivarie från både statlig och kommunal verksamhet. Jag har arbetat på landstingsarkivet sedan 2006. Innan jag blev avdelningschef arbetade jag med tillsynsfrågor och jag har även under ett antal år varit chef för enheten Tillsyn och utredning. Mina fritidsintressen framför andra är att resa och spela golf, gärna i kombination, träna och att titta på serier. Min favoritserie alla kategorier är Vita Huset (The West Wing). Den är bara så bra!

 

Berätta om ditt arbete som avdelningschef för landstingsarkivet – hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

  • I min roll som avdelningschef har jag det yttersta ansvaret för landstingsarkivet, dess medarbetare och verksamhet. Mycket av mitt arbete handlar därför om att leda och samordna landstingsarkivets verksamhet och att föra ut vikten av en effektiv och ändamålsenlig informationshantering till övriga delar i landstinget. Under en arbetsdag blir det därför många möten, både med mina medarbetare på landstingsarkivet, men framförallt med andra verksamhetsgrenar inom landstinget.

  

Hur vill du driva landstingsarkivet in i framtiden och hur når vi dit?

  • Jag vill fortsätta att arbeta för att utveckla en modern och ändamålsenlig arkivering och informationshantering i hela Stockholms läns landsting. Landstinget går mot en effektivisering vilket innebär att vi har en krympande budget att röra oss med framöver. Det innebär att jag måste tänka om och tänka nytt för att på bästa möjliga sätt ta vara på och dra nytta av den enorma kompetens som landstingsarkivets medarbetare besitter. I framtiden måste landstingsarkivet i ännu högre grad samverka med övriga landstinget och andra intressenter i samhället.

 

Vilken är landstingets största utmaning vad gäller arkiv och informationshantering enligt dig?

  • I dagens samhälle produceras mängder med information, vilket innebär en stor utmaning. Ett exempel är den nya tekniken som ökat informationsflödet och framförallt öppnat upp för nya möjligheter att skapa och omsätta information. Jag tror därför att vi behöver bli bättre på att kontrollera informationen, dess flöde och tillväxt. Jag tror också att vi behöver se över och begränsa den mängd information vi faktiskt bevarar. Vi behöver helt enkelt gallra mer för att informationen ska vara användbar i framtiden. Bevarar vi för mycket kan det bli svårt att hitta i informationsflödet. Detta är, enligt mig, vår största utmaning framöver.

 

Vad ser du mest fram emot i din nya roll som avdelningschef för landstingsarkivet?

  • Jag ser fram emot att få ett helikopterperspektiv på landstingsarkivets samlade verksamhet och att få leda landstingsarkivet in i framtiden. Det är otroligt spännande att ha fått denna möjlighet att ytterligare driva landstingsarkivets frågor framåt och att arbeta för att göra informationshanteringen till en angelägenhet inom hela SLL. Det ser jag fram emot med stor entusiasm! 


 

Text och bild: Cecilia Boström