Landstingsarkivet Stockholms läns landsting

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Grattis Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen 250 år!

 

Den andra december är det 250 år sedan som yttrande- och tryckfrihet blev en grundlagsskyddad rättighet i Sverige. Samtidigt infördes offentlighetsprincipen, som gjorde myndig­heternas handlingar tillgängliga för medborgarnas granskning.


Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen har kommit att bli en del av vårt samhälle. I vissa delar av världen är det än idag ingen självklarhet. Rätten att ta del av allmänna handlingar utövas av oss invånare utan att vi tänker närmare på det.

I Stockholms läns landsting sker stora mängder utlämnanden av allmänna handlingar i enlighet med offentlighetsprincipen. Flest inom hälso- och sjukvården men även inom andra verksamhetsområden finns det mycket information som efterfrågas. För att kunna lämna ut den information som efterfrågas måste landstingets information vara i god ordning så att vi vet vad vi har och hittar i den. För detta krävs rutiner och därför har landstingsarkivet just släppt en Vägledning för hantering av information och arkiv i Stockholms läns landsting. Den ersätter den Arkivhandbok som fanns tidigare. Vi gör också en e-utbildning om hantering av allmänna handlingar som kommer att finnas färdig i början av 2017. Det är en basutbildning som innehåller grunderna för vad alla som arbetar i landstinget ska veta.

Genom att säkerställa intentionerna i Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen även i fortsättningen, hyllar vi födelsedagsbarnet.


Den som vill veta mer om vad som sker för att fira 250-åringen kan läsa mer på till exempel www.ra.selänk till annan webbplats och www.kb.selänk till annan webbplats