Landstingsarkivet Stockholms läns landsting

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Handling som vårdas

Fotograf: Okänd

Grattis Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen 250 år!

Den andra december är det 250 år sedan som yttrande- och tryckfrihet blev en grundlagsskyddad rättighet i Sverige. Samtidigt infördes offentlighetsprincipen, som gjorde myndig­heternas handlingar tillgängliga för medborgarnas granskning.


Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen har kommit att bli en del av vårt samhälle. I vissa delar av världen är det än idag ingen självklarhet. Rätten att ta del av allmänna handlingar utövas av oss invånare utan att vi tänker närmare på det.

I Stockholms läns landsting sker stora mängder utlämnanden av allmänna handlingar i enlighet med offentlighetsprincipen. Flest inom hälso- och sjukvården men även inom andra verksamhetsområden finns det mycket information som efterfrågas. För att kunna lämna ut den information som efterfrågas måste landstingets information vara i god ordning så att vi vet vad vi har och hittar i den. För detta krävs rutiner och därför har landstingsarkivet just släppt en Vägledning för hantering av information och arkiv i Stockholms läns landsting. Den ersätter den Arkivhandbok som fanns tidigare. Vi gör också en e-utbildning om hantering av allmänna handlingar som kommer att finnas färdig i början av 2017. Det är en basutbildning som innehåller grunderna för vad alla som arbetar i landstinget ska veta.

Genom att säkerställa intentionerna i Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen även i fortsättningen, hyllar vi födelsedagsbarnet.


Den som vill veta mer om vad som sker för att fira 250-åringen kan läsa mer på till exempel www.ra.selänk till annan webbplats och www.kb.selänk till annan webbplats